top of page

Ακονίζουν μαχαίρια για εργάτες από τρίτες χώρες



Τα μακριά κοντά έγιναν σε σχέση με το επίμαχο  ζήτημα της απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες και οι δύο κοινωνικοί εταίροι ακονίζουν μαχαίρια.

Την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιανουαρίου, οι κοινωνικοί εταίροι τίθενται ενώπιοι ενωπίοις στο πλαίσιο της σύγκλισης της τριμερούς επιτροπής παρακολούθησης για εφαρμογή της νέας στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών εργατών από τρίτες χώρες.

Στόχος του ΥΠΕΡΓ είναι να επιτευχθούν συγκλίσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις, ώστε κλάδοι της οικονομίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης εργατικών χεριών να στελεχωθούν επαρκώς.

Το θέμα εκ της φύσεως του, προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, είναι διαχρονικά θιασώτες μίας ευέλικτης  πολιτικής από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, η οποία να παρακάμπτει τις  υφιστάμενες χρονοβόρες διαδικασίες και να παρέχει το δικαίωμα σε μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει τεκμηριωμένα πρόβλημα στελέχωσης από ντόπιο προσωπικό ή από κοινωνικούς εργάτες, να μπορεί να  εργοδοτεί  υπηκόους τρίτων χωρών.

Στην αντίπερα όχθη,  οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, ενώ δεν επιθυμούν να σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας,  διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς τα ευρήματα, όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες,  από τη μέχρι σήμερα πολιτική που εφαρμόζεται επί του θέματος,  καταδεικνύουν σοβαρή απορρύθμιση στην αγορά εργασίας η οποία οδηγεί:

Στη μη τήρηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στην αύξηση των «εργοδοτών πειρατών»  πλείστοι εκ των οποίων  είναι υπεργολάβοι στην οικοδομική βιομηχανία, οι οποίοι, κατά τον ισχυρισμό,  δεν έχουν σχέση με την εφαρμογή προτύπων κανόνων λειτουργίας.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στο επαγγελματικό  γραφείο της ΣΕΚ, πολλές επιχειρηματικές μονάδες απασχολούν σχεδόν μόνο αλλοδαπούς εργάτες.

Οι μονάδες αυτές αφορούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στις κατασκευές, στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, στα κέντρα αναψυχής, στην αρτοποιητική βιομηχανία, στα συνεργεία καθαρισμού και στους διανομείς.  Επισημαίνεται ότι το ποσοστό των ξενοδόχων που εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση εργασίας είναι μόλις το 30%.

Το στοιχείο αυτό ενισχύει τους ισχυρισμούς των συντεχνιών που λένε ότι οι μειωμένες απολαβές και οι συνθήκες εργασίας  στον ξενοδοχειακό τομέα,  είναι ένας από τους  σοβαρούς λόγους που το εγχώριο εργατικό δυναμικό και ειδικότερα οι νέοι, δεν ενδιαφέρονται να απασχοληθούν.

Τι ζητούν οι συντεχνίες και τι οι εργοδότες

Οι συντεχνίες στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής της οποίας προεδρεύει ο  Ανδρέας Ζαχαριάδης, Γεν. Διευθυντής του ΥΠΕΡΓ, αξίωσαν διασύνδεση της στρατηγικής με τη μεταναστευτική πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε σχέση με τη στρατηγική απασχόλησης.

Ζήτησαν να αυξηθούν  οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις για πάταξη της αδήλωτης εργασίας και  να μην παραχωρείται σύμβαση για κατασκευή έργων του δημοσίου σε εταιρίες οι οποίες δεν εφαρμόζουν  συλλογική σύμβαση εργασίας με το θεσμοθετημένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σημειώνεται ότι οι συντεχνίες είχαν διαφωνήσει κάθετα με τη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης σε σχέση με τη στρατηγική απασχόλησης την οποία επέκριναν έντονα, διότι, όπως είχαν υποστηρίξει, επέβαλε μονομερώς  τη στρατηγική απασχόλησης υπηκόων από τρίτες χώρες.

 Με την απόφαση του Μαρτίου  2023, διαφώνησαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις, κυρίως με την πρόνοια που καθορίζει διαφορετική  ποσόστωση απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες.

Η πρόνοια αυτή προβλέπει όπως επιχειρήσεις οι οποίες  δεν εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις, θα μπορούν να εξασφαλίσουν  εργάτες από τρίτες χώρες μέχρι και 30% του συνόλου του εργατικού τους δυναμικού.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση εργασίας, θα μπορούν να εργοδοτούν εργάτες από τρίτες χώρες   μέχρι και 50%  του προσωπικού της.

Οι εργοδότες αξιώνουν κατάργηση των ποσοστώσεων, υποστηρίζοντας ότι αποδεδειγμένα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες εργατικών χεριών από σωρεία επιχειρήσεων, ανεξάρτητα εάν τηρούν ή όχι συλλογικές συμβάσεις.

Η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, θεωρούν ότι από τη στιγμή που μία επιχείρηση τεκμηριωμένα και με βάση τις διαδικασίες δεν βρίσκει εργατικό δυναμικό, να της δίδεται το δικαίωμα να καλύπτει τις ανάγκες σε προσωπικό για να μην αντιμετωπίζει στο τέλος της ημέρας πρόβλημα βιωσιμότητας.

Οι σκέψεις του Υπουργείου Εργασίας

Οι πληροφορίες που έχει λάβει η StockWatch από αρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι το ΥΠΕΡΓ έχει προνοήσει να ξεκινήσει έγκαιρα τις προεργασίες με στόχο να περιορίσει τη  γραφειοκρατία που επιβάλλεται για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού, για πιο γρήγορη ανταπόκριση στα αιτήματα που θα υποβάλλονται, είτε η απάντηση σε αυτά θα είναι  θετική, είτε αρνητική.

Στο πλαίσιο των νέων μηχανισμών που θα αποφασιστούν με κοινωνικό διάλογο, θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα στην εξέταση των αιτήσεων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή της Προεδρίας που μίλησε στη StockWatch, φαίνεται να κατανοεί  τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για στελέχωση και με εργάτες από τρίτες χώρες, όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση από το ντόπιο εργατικό δυναμικό ή από κοινοτικούς.

«Η κυβέρνηση», τόνισε η ίδια πηγή,  «έχει ξεκάθαρη  προσέγγιση ότι θα ενεργήσει ώστε να στελεχωθεί η αγορά εργασίας κατάλληλα για να μην επηρεαστεί η ανάπτυξη από τη μία και από την άλλη να βελτιωθούν οι διαδικασίες για προστασία του ντόπιου προσωπικού.

Σημειώνεται ότι με βάση  τα κριτήρια που εφαρμόζονται, ο ενδιαφερόμενος εργοδότης που θα ήθελε να απασχολήσει εργάτες από τρίτες χώρες, θα πρέπει πρώτα να προκηρύξει τη θέση ή τις θέσεις και παράλληλα να αποταθεί  στο ΥΠΕΡΓ να του προτείνει άνεργο, δεδομένου ότι αυτός θα ήθελε να εργαστεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ο επιχειρηματίας είναι υπόχρεος να δημοσιεύσει τη θέση και σε ευρωπαϊκή πλατφόρμα.

Αν οι προαναφερόμενες  διαδικασίες  δεν αποδώσουν, τότε θα παραχωρείται άδεια στον ενδιαφερόμενο εργοδότη, να απασχολήσει εργάτες από τρίτες χώρες.


Comments


bottom of page